Zwangerschap

Een zwangerschap brengt heel wat lichamelijke en emotionele veranderingen teweeg.  Vele klachten worden als normaal beschouwd, “het hoort erbij”.  Maar dit hoeft niet!

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat naast de eerste kinderjaren, ook de geboorte en het leven in de baarmoeder (zelfs de conceptie) een grote invloed hebben op het verdere leven.  Het vormt als het ware een blauwdruk.  Dus alle ervaringen van de moeder, fysiek of emotioneel, beleeft ook de baby in haar buik.  Bepaalde klachten of emoties tijdens de zwangerschap, vinden hun oorzaak soms in een eigen geboortetrauma.  Opvattingen rond zwangerschap, geboorte, seksualiteit en moederschap kunnen ook een rol spelen.

 

Behandelingstraject

Minstens 1 behandeling voor de zwangerschap biedt de beste start.  Je lichaam wordt ideaal voorbereid.

Tijdens de zwangerschap is het nuttig om ongeveer om de 4 - 6 weken een behandeling in te lassen.  Indien nodig kunnen er meer behandelingen ingepland worden.

Ook na de bevalling is het aangewezen om minsten 1 behandeling in te plannen als ondersteuning in het ontzwangeringsproces.

 

Voordelen van osteopathie bij zwangerschap

  • zachte en veilige behandeling
  • je lichamelijk evenwicht wordt hersteld
  • voelt je lichamelijk energieker en krachtiger
  • positieve invloed op mentaal/emotioneel vlak: je beter in je vel voelen, genieten van je zwangerschap, meer zelfvertrouwen, minder angstgevoelens
  • meer voeling en contact met jezelf en met je baby in je buik
  • door minder spanningen in je buik- en bekkengebied, krijgt je baby de nodige ruimte, wat een positief effect heeft op zijn ontwikkeling
  • je kan je weeën beter opgevangen
  • je bevalling verloopt vlotter

 

Typische zwangerschapsklachten

Rug- en bekkenklachten, bekkeninstabiliteit, oververmoeidheid, misselijkheid, zure oprispingen,  hoofdpijn, zware en vermoeide benen, tintelende handen, vocht ter hoogte van handen en voeten, constipatie, incontinentie, stress, angst, onzekerheid, ...

 

Overtijd gaan

Blokkades en spanningen verhinderen dat het lichaam optimaal kan functioneren, waardoor weeën uitblijven.  Het lichaam moet er echter echt wel klaar voor zijn, osteopathie kan niets forceren.  Soms kunnen ook emotionele factoren (angst, onzekerheid, eigen geboortetrauma) een rol spelen bij overtijd gaan.

 

Stuitligging

Wanneer een baby in stuit ligt, zonder dat hiervoor een medisch structurele reden is, kan een behandeling zinvol zijn.  Door spanningen en blokkades weg te nemen, wordt er ruimte gecreëerd en kan de baby gemakkelijker draaien.

 

Postnataal

Tijdens een bevalling is het lichaam onderhevig aan allerlei krachten, waardoor er mogelijks problemen kunnen ontstaan.  Na de bevalling moet er opnieuw evenwicht gezocht worden in het “ontzwangeringsproces”, dit zowel lichamelijk, emotioneel als mentaal.  Een osteopathische behandeling na een bevalling is zeker aan te raden om dit proces te ondersteunen, en om mogelijke problemen t.g.v. de bevalling te herstellen.

Mogelijke klachten na de bevalling:
letsels aan staartbeen, bekken- en rugproblemen, incontinentie, herstel na keizersnede, problemen met borstvoeding, angstgevoelens, postnatale depressie, onzekerheden (doe ik het wel goed, ben ik wel een goede mama?), pijn t.h.v litteken scheur/knip/keizersnede, traumatische bevalling, …

Integral Pelvic Therapy kan ook nuttig zijn bij postnatale klachten.  Meer info.

Duo-behandeling

De band tussen moeder en kind is enorm sterk.  Dit start al vanaf de conceptie, loopt doorheen de zwangerschap, de bevalling en rond de leeftijd van 2 jaar begint een kind zijn eigen identiteit te vormen.  Je kan bijna stellen dat moeder en kind tot aan die tijd één geheel vormen.  Een baby wordt dan ook heel erg beïnvloed door de gevoelens en de beleving van de moeder: hoe ze in het leven staat, hoe ze de conceptie, zwangerschap, bevalling en kraamperiode beleeft.
Daarom is een duo-behandeling uitermate heilzaam!  Wanneer de moeder zich goed voelt, heeft dit ook een gunstig effect op de baby.  Voor een duo-behandeling geldt ook een voordelig tarief tot 6 maanden na de bevalling.
Binnen de praktijk bestaat er géén taboe, alles is bespreekbaar.  Ik geef ruimte om te laten zijn wat is, hoe het ècht is, zonder schuld of schaamte.  De roze wolk waar je als moeder hoort op te zitten, is voor veel moeders geen realiteit.
Alleen wat er mag zijn zoals het ècht is, kan ook weer geheeld worden.