Bekkentherapie: Integral Pelvic Therapy®

Integral Pelvic Therapy® is een vorm van subtiel lichaamswerk die vrouwen een holistische benadering biedt voor de gezondheid van het bekken.

IPT verbindt de medische met de emotionele en energetische/spirituele gezondheid. Het doel is om de balans in het bekkengebied te herstellen, zodat het natuurlijke genezend vermogen van het lichaam weer stroomt.  IPT heeft als missie om de bekkengezondheid van elke vrouw op een veilige en toegankelijke manier te waarborgen.   IPT is geschikt voor elke vrouw met bekkengerelateerde problemen, zoals urineverlies, pijnlijke menstruatie, bekkenbodemproblemen, pijn bij het vrijen, infecties,  onverwerkt trauma, …

IPT geeft vrouwen meer gevoel in het bekken, een afname van klachten,  meer voeling met het lichaam en het beter aanvoelen van grenzen. Veel vrouwen ervaren ook meer plezier in hun seksualiteit.

Te gespannen of te zwakke bekkenbodem

Bij sommige vrouwen zijn de spieren in hun bekken te gespannen (hypertonie) wat problemen kan veroorzaken zoals chronische pijn in het bekken, gevoelloosheid of pijn tijdens het vrijen, of zelfs vaginisme (het onwillekeurig aanspannen van de spieren zodat  penetratie niet mogelijk is). Onverklaarbare onderrugpijn, pijn in de heup of zelfs constipatie kan ook gevolg zijn van een hypertone bekkenbodem.

Andere vrouwen hebben een te zwakke spierspanning in het bekken (hypotonie).  Dit kan stressincontinentie veroorzaken of verzakkingen van organen zoals je baarmoeder, blaas of endeldarm.

De meeste vrouwen hebben echter een combinatie van allebei waarbij het bekken uit balans is door ongewilde spanningspatronen.

Voor wie is IPT® geschikt?

Elke vrouw die meer wil weten over haar lichaam en/of haar seksualiteit heeft baat bij Integral Pelvic Therapy.

Daarnaast kan IPT nuttig zijn bij klachten zoals:

 • klachten en/of pijn t.h.v. het bekken
 • pijn bij het vrijen
 • menstruatiepijn
 • klachten ivm menstruatiecylcus
 • verzakking van blaas/baarmoeder/endeldarm
 • ongecontroleerd urineverlies
 • chronische ontstekingen van de vulva
 • trauma rond seksueel misbruik
 • traumatische bevalling
 • geen zin in seks
 • vruchtbaarheidsproblemen
 • pijnlijk of gevoelloos litteken na een bevalling of keizersnede
 • onverklaarbare (lage) rugpijn of pijn t.h.v. het staartbeen
 • ….
Intake 1u

Een eerste sessie wordt altijd voorafgegaan door een intakegesprek dat apart plaatsvindt (ook mogelijk online).  Hiervoor ontvang je op voorhand een intakeformulier.  Ik ontvang het ingevulde formulier graag 48u op voorhand, zodat ik de tijd heb om dit al even door te nemen voor ons intakegesprek.  Hou hier dus rekening mee als je een afspraak maakt.

Tijdens het intakegesprek bespreken we je reden, intentie, doel voor een IPT-behandeling en je relevante (medische) voorgeschiedenis.  We gaan onderzoeken waar je problemen mogelijks vandaan komen en/of waarom ze aanhouden.  Alle informatie die je me geeft is strikt vertrouwelijk.  Gezien en gehoord worden is een belangrijke eerste stap in het helingsproces.

Ik leg je tijdens het intakegesprek ook helder uit hoe een behandeling verloopt en je krijgt alle ruimte om eventuele vragen te stellen.  Een intakegesprek verplicht je nooit tot een behandeling.  Het informeert ons beiden zodat we kunnen kijken of Integral Pelvic Therapy® nuttig kan zijn voor jou.

Sessie 2u

Het is belangrijk dat je als cliënt ‘aanwezig’ kan zijn in je lichaam.  Daarom begeleid ik je bij de aanvang van een sessie in het bewust worden &  voelen van je hele lichaam en hoe het reageert op aanraking.

Tijdens de behandeling pas ik uit- en inwendig zachte technieken toe, waardoor verklevingen en spanningen in de weefsels opgeheven worden. Voorzichtig zoek ik naar spanningspatronen in je bekken waarbij het de bedoeling is dat je helemaal kan “meevoelen”. Door gebruik te maken van ademhalingstechnieken, je stem of visualisatietechnieken, kan je bekken zich ontspannen en raakt het weer in haar natuurlijke staat. Hierdoor komt de gevoeligheid terug in het bekken i.p.v. pijn of een verdoofd gevoel.

IPT is een uitnodiging om diep te gaan voelen wat er leeft in je bekken/lichaam en erbij te blijven.  Tijdens een sessie geef jij het tempo aan, de nadruk ligt op vertragen om bewust te kunnen voelen.  Dit alleen is al zo helend voor veel vrouwen.  Interne (vaginale) behandeling hoeft dan ook niet altijd deel uit te maken van een sessie, alles hangt af van jouw persoonlijk proces, jouw noden, jouw grenzen.  Extern kan al veel geheeld worden.

Een sessie Integral Pelvic Therapy®  kan dus heel verschillend zijn, afhankelijk van persoon tot persoon en de mogelijke klachten.  De focus kan structureel-lichamelijk zijn (botten, spieren, fascia, organen), emotioneel (opgeslagen emoties, traumasporen),  spiritueel (familielijn, geboorte) of een combinatie.

Embodied Consent

Healing starts when feeling safe

Veiligheid en grenzen vormen een noodzakelijke basis tijdens een sessie IPT.  Pas dan is echte heling mogelijk.

Consent betekent letterlijk: toestemming.  Al gebruik ik liever de term ‘afstemming’.  De sessie afstemmen op jouw hele zijn.

Embodied wil zeggen ‘belichaamd’: alle aspecten van je hele zijn zitten op 1 lijn. Dit betekent dat er een “ja” gevoeld moet worden in zowel je hoofd, je hart als in je lijf (mentaal, emotioneel, fysiek) voor een bepaalde aanraking/proces. Dit gaan we samen heel precies onderzoeken door gerichte vragen te stellen en  precieze woordkeuzes te gebruiken. Voel je ergens een “nee”, dan gaan we deze onderzoeken: waar is die voelbaar, wat zit er eventueel onder en wat heeft dit stuk nodig.  Pas bij een volledige “ja” gaan we over tot aanraking.  Dit creëert een zo veilig mogelijke setting.  Op deze manier kan alles in jou ontspannen, waardoor je de behandeling kan ontvangen in plaats van ondergaan.

Het bewust voelen en uitspreken van een “ja”, een “nee” of een “misschien” werkt vaak al heel helend. Soms is het moeilijk om je grenzen of verlangens zo precies te voelen. Of te uit te spreken. En soms weet je niet zo goed wat je nu moet voelen.  Ik begeleid je hier graag in.  Jouw lichaam wijst ons de weg en is vaak wijzer dan je zou denken.

Zwangerschap en postnataal

Integral Pelvic Therapy® kan ook nuttig zijn tijdens de zwangerschap als voorbereiding op de bevalling, dit kan enkel bij een gezonde ongecompliceerde zwangerschap.  IPT kan heel effectief zijn tijdens de arbeid.  Postnataal is  IPT nuttig om het bekkengebied te helen na een traumatische bevalling.  Door het vrijmaken van blokkades en het optimaliseren van de vitaliteit en de gezondheid van het bekken, kan IPT ook een rol spelen in de voorbereiding tot zwanger worden.

Nazorg

Ik adviseer je om na de behandeling rust te creëren en zacht te zijn voor jezelf, liefst ook nog in de dagen na de behandeling.  Er kan een gevoel van ongemak bestaan, maar het is nooit de bedoeling dat de behandeling echt pijn doet. Sommige vrouwen ervaren een branderig, stekend of trekkend gevoel. Dit is altijd van korte duur en ebt snel weg. Na de behandeling kan een aantal dagen een licht beurs gevoel ervaren worden. Emotioneel kan een sessie tot een aantal weken door werken. Het advies is om minstens 3 weken tussen de behandelingen te laten.  In tussentijd mag je me altijd contacteren per mail (of telefonisch indien dringend) als je iets over je proces wenst te delen of als er nood is aan extra ondersteuning of nazorg.

Hoe cliënten Integral Pelvic Therapy® ervaren:

Mijn bekken voelt veel krachtiger.

Ik vind het erg speciaal, dat je me met zoveel warmte en zachte aandacht geraakt hebt.

Ik voel dat deze behandeling een absolute must is!

Ik voel me zo diep ontspannen.

Ik heb meer vertrouwen in mijn lichaam, mezelf.

Sinds de sessie sta ik steviger in mijn schoenen.

Eindelijk kan ik weer genieten van intimiteit.  Ik ervaar geen pijn meer tijdens het vrijen.

Ik heb al verschillende therapieën gevolgd, maar bij jou voelde ik me voor het eerst ECHT veilig.

Het trauma dat ik meedroeg als een zwaarte en blokkade in mijn bekken, heb ik kunnen transformeren.  Ik voel nu veel meer kracht en levendigheid in mijn bekken.  Ik ervaar meer lichtheid en vreugde in mijn leven.  Ik kan weer genieten.

Wanneer ik getriggerd word in mijn trauma, kan ik mezelf sneller weer reguleren.

TARIEVEN

Intake 65€ (1u)

Sessie 190€ (2u met eventuele uitloop van max 30 min).  10% korting op traject vanaf min 3 sessies, vooraf te betalen

Disclaimer: Ik ben een vroedvrouw en osteopaat, met kennis van het vrouwelijk lichaam, maar ik ben geen dokter. Ik beweer niet dat integral pelvic therapy alle problemen die je ervaart kan diagnosticeren of oplossen. Als ik het noodzakelijk acht, behoud ik me het recht om je niet te behandelen, of adviseer ik je om verdere hulp te zoeken bij een arts, therapeut of andere gezondheidswerker.