Bekkentherapie: Integral Pelvic Therapy®

Integral Pelvic Therapy®: een nieuwe benadering voor de gezondheid van het vrouwelijk bekken.

Het vrouwelijk bekken wordt vaak wordt vaak seksueel of medisch benaderd, daartussenin ligt weinig.  Hier biedt Integral Pelvic Therapy® (IPT) een antwoord op.

Integral Pelvic Therapy® is een vorm van lichaamswerk voor vrouwen, met als doel het evenwicht in het bekkengebied te herstellen.

Veel vrouwen ervaren verschillende soorten klachten in hun bekkengebied zoals pijn of juist een verdoofd gevoel, weinig of geen contact met eigen seksualiteit, een verdoofd gevoel of pijn tijdens vrijen, vaginisme, … IPT is geschikt voor vrouwen met een te zwakke of te gespannen bekkenbodem, chronische bekkenontsteking, verzakking van blaas/baarmoeder/endeldarm, trauma t.h.v. het bekken, …

Integral Pelvic Therapy® heeft een geïntegreerde benadering tot de bovengenoemde problemen, wat het mogelijk maakt om op een meer oplossingsgerichte manier te werken. Na een sessie melden vrouwen meer gevoel in hun bekken, een afname van de klachten,  meer voeling met hun lichaam en het beter aanvoelen van hun grenzen. Veel vrouwen ervaren meer plezier in hun seksualiteit.

Intake 1u

Een eerste sessie wordt altijd voorafgegaan door een intakegesprek dat apart plaatsvindt (ook mogelijk via skype). Hiervoor stuur ik je op voorhand een intakeformulier door dat je me ingevuld mag terugmailen.

Tijdens het intakegesprek bespreken we je reden, intentie, doel voor een IPT-behandeling en je relevante (medische) voorgeschiedenis.  We gaan onderzoeken waar je problemen vandaan komen en/of waarom ze aanhouden.  Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn tijdens het intakegesprek.  Zo kan ik mijn behandeling zorgvuldig op jou persoonlijke afstemmen.  Alle informatie die je me geeft is strikt vertrouwelijk.  Gezien en gehoord worden is belangrijk in het helingsproces.

Ik leg je tijdens het intakegesprek  duidelijk en helder uit hoe een mogelijke behandeling verloopt.  Je krijgt hier alle ruimte voor  je mogelijke vragen.  Een intakegesprek verplicht je nooit tot een behandeling.  Het informeert ons beiden zodat we een beslissing kunnen maken of Integral Pelvic Therapy® nuttig kan zijn voor jou.

Sessie 2u

Het is belangrijk dat je als cliënt ‘aanwezig’ kan zijn in je lichaam.  Daarom begeleid ik je bij de aanvang van een sessie in het bewust worden &  voelen van je hele lichaam.  We gaan na  hoe je lichaam reageert op aanraking.  Vervolgens gaat alle aandacht naar je bekkengebied via zachte behandeling, eerst extern vervolgens intern (vaginaal).  Pijnlijke punten en spanningspatronen in de weefsels van het bekken worden opgespoord. Door zachte aanraking-druk worden deze weefsels weer ontspannen en zacht, waardoor het bekken weer evenwichtig kan functioneren. Als resultaat komt de gevoeligheid in het bekken terug i.p.v. pijn of een verdoofd gevoel. De aanrakingen hebben geen seksuele intentie.  Interne (vaginale) behandeling hoeft ook niet altijd deel uit te maken van een sessie, alles hangt af van jouw persoonlijk proces, jouw noden, jouw grenzen.  Extern kan al veel geheeld worden.

IPT is een uitnodiging om diep te gaan voelen wat er leeft in je bekken/lichaam en erbij te blijven, om je grenzen te voelen en aan te geven. Tijdens een sessie geef jij het tempo aan, de nadruk ligt op vertragen om bewust te kunnen voelen.   Dit alleen is al zo helend voor veel vrouwen.  We zijn vaak gewend om over onze grenzen heen te gaan, onze autonomie uit handen te geven, soms voelen we niet eens meer waar onze grenzen zijn.

Tijdens een behandeling kunnen ook emoties vrijkomen, deze uiten en erkennen werkt helend.  Ik hanteer soms  visualisatietechnieken, gebaseerd op Tammy Lee Kent, om nog meer balans te creëren in je bekken.

Een sessie Integral Pelvic Therapy®  kan dus heel verschillend zijn, afhankelijk van persoon tot persoon en de mogelijke klachten.  De focus kan structureel-lichamelijk zijn (botten, spieren, fascia, organen), emotioneel (opgeslagen emoties, traumasporen),  spiritueel (familielijn, geboorte) of een combinatie.

Ik behandel altijd vanuit geïnformeerde toestemming:  Ik leg duidelijk uit wat de volgende stap in de behandeling zou zijn en ik vraag je te voelen hoe dit voor jou is.  Voel je een ‘ja’ op 3 niveaus (mentaal, emotioneel en lichamelijk), dan pas gaan we over tot die volgende stap, èn je geeft telkens ook zelf aan wanneer je klaar bent voor die volgende stap.

 

Voor wie is IPT® geschikt?

Elke vrouw die meer wil weten over haar lichaam en/of haar seksualiteit heeft baat bij Integral Pelvic Therapy. IPT kan nuttig zijn bij klachten zoals:

 • pijn bij het vrijen
 • hevige menstruatiepijn
 • verzakking van blaas/baarmoeder/endeldarm
 • ongecontroleerd urineverlies
 • chronische ontstekingen van de vulva
 • trauma rond seksueel misbruik
 • traumatische bevalling
 • geen zin in seks
 • vruchtbaarheidsproblemen
 • pijnlijk of gevoelloos litteken na een bevalling of keizersnede
 • onverklaarbare (lage) rugpijn of pijn t.h.v. het staartbeen
 • ….

 

Zwangerschap en postnataal

Integral Pelvic Therapy® kan ook nuttig zijn tijdens de zwangerschap als voorbereiding op de bevalling, dit kan enkel bij een gezonde ongecompliceerde zwangerschap.  IPT kan heel effectief zijn tijdens de arbeid.  Postnataal is  IPT nuttig om het bekkengebied te helen na een traumatische bevalling.  Door het vrijmaken van blokkades en het optimaliseren van de vitaliteit en de gezondheid van het bekken, kan IPT ook een rol spelen in de voorbereiding tot zwanger worden.

 

Nazorg

Ik adviseer je om na de behandeling rust te creëren en zacht te zijn voor jezelf, liefst ook nog in de dagen na de behandeling.  Er kan een gevoel van ongemak bestaan, maar het is nooit de bedoeling dat de behandeling echt pijn doet. Sommige vrouwen ervaren een branderig, stekend of trekkend gevoel. Dit is altijd van korte duur en ebt snel weg. Na de behandeling kan een aantal dagen een licht beurs gevoel ervaren worden. Emotioneel kan een sessie tot een aantal weken door werken. Het advies is om minstens 3 weken tussen de behandelingen te laten.  Een week na de behandeling is er contact per mail (of telefonisch indien gewenst) om na te gaan of er nood is aan extra ondersteuning of nazorg.

 

Hoe cliënten Integral Pelvic Therapy® ervaren:

Mijn bekkenbodem voelt veel sterker.

Wat een ervaring, intens maar effectief! Ik voel me veel  beter.  Ik ben heel gelukkig en heb veel vertrouwen in de IPT-benadering.

Ik vind het erg speciaal, dat je me met zoveel warmte en zachte aandacht geraakt hebt op de plaatsen die het nodig hadden.  Ik voelde me heel veilig, dank je!

Ik voel dat deze behandeling een absolute must is!

 

Disclaimer: Ik ben een vroedvrouw en osteopaat, met kennis van het vrouwelijk lichaam, maar ik ben geen dokter. Ik beweer niet dat integral pelvic therapy alle problemen die je ervaart kan diagnosticeren of oplossen. Als ik het noodzakelijk acht, behoud ik me het recht om je niet te behandelen, of adviseer ik je om verdere hulp te zoeken bij een arts, therapeut of andere gezondheidswerker.